Incarcatoare acumulatori mici


Incarcatoarele de acumulatori prezentate in continuare sunt foarte simple, usor de construit si .. ieftine

Primul montaj indica incarcarea acumulatorului/acumulatoarelor (in serie, de aceeasi capacitate) prin aprinderea LED-ului

M-am hotarat sa construiesc un incarcator de acumulatori folosind prima schema, am cumparat toate piesele, mai putin condensatorul, dar in plus am cumparat un suport de acumulatori.. totul ajungand la suma de 27.000 lei. Daca as fi sa cumpar totul cap coada (transformator, cablu alimentare, carcasa, fire, cositor, cablaj, comutator, etc) nu cred ca suma necesara ar depasi 150-200.000 lei, iar pe piata un incarcator costa intre 300-800.000 lei.. deci.. avantaj celor pasionati de electronica :))

Intre timp am realizat alt incarcator de acumulatori, cu un circuit stabilizator de tensiune LM7805 in montaj de sursa de curent constant... apoi am gasit o alta schema cu el, in care mai apare un LED care indica atunci cand acumulatorul/acumulatorii se incarca.

Pana la urma, am realizat ultima schema, de care sunt foarte multumit.. il folosesc pentru a incarca 4 acumulatori GP de 300mAh, cu un curent constant de 35mA.. si in 10 ore sunt .. incarcati.
asa arata superincarcatorul :)

o poza mai detaliata

modul de realizare practic este urmatorul:

si modul de calcul al pieselor :))

Voind sa testez un marker pentru cablaje, am realizat un mic cablaj pentru acest incarcator, montandu-i inca un LED care indica prezenta tensiunii pe intrare....

Fiind incepator in a lucra cu EAGLE am realizat schema si apoi cablajul acestei scheme

Pentru cei mai putin initiati in "ale electronicii" prezint un mod de realizare practic al unui incarcator cu curent constant pentru 4 acumulatori de 300mAh, cu posibilitate de alimentare de la retea (220V~ prin intermediul unui alimentator simplu, compus din transformator, punte redresoare realizata cu 4 diode si un condensator electrolitic de filtraj; pe langa acestea mai sunt necesare, un stecker, un intrerupator, o mufa jack tata/mos si, evident, fire), de la calculator (dintr-o mufa de alimentare cum sunt cele de hard-disk, se folosesc doar firul galben, adica +12v si unul negru, adica masa, respectiv minus) sau de la "bricheta" masinii. Pe langa acesta posibilitate, acest incarcator va incarca lent (recomandat) cu un curent de 30mA timp de 10 ore sau rapid (doar cazuri urgente) cu 300mA timp de o ora (timpii se cronemetreaza cu ochii pe ceas), modul de incarcare este indicat de 2 LED-uri (eu am ales, verde pentru "lent" si portocaliu pentru "rapid"). LED-ul rosu va indica incarcarea acumulatorilor.

Calculul valorilor rezistentelor este urmatorul:

Ca ultima observatie, timpul de incarcare practic este cu 20-30% mai mare decat cel teoretic, deci la un timp de calcul de 10 ore, practic, vom incarca acumulatori 12-13 ore (cel mai bine se incarca dupa cum este precizat in fisele lor, dar daca nu avem acces la ele, vom aplica reglula de mai sus).

Intoarcere la pagina principala